Koning bezoekt F-35

Volkel, Leeuwarden- Koning Willem Alexander heeft woensdag samen met Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dennis Luyt een werkbezoek gebracht aan Vliegbasis Leeuwarden. Aanleiding voor het bezoek: het nieuwe F-35-squadron en het heropgerichte MQ-9-squadron.

Een ‘gamechanger’: zo werd de F-35 aan de koning uitgelegd. Het nieuwe jachtvliegtuig vormt samen met het MQ-9-squadron een basis voor een ‘5e Generatie Luchtmacht’. Die is nodig omdat er nog altijd dreigingen zijn en de krijgsmacht zich dagelijks in moet spannen om de vrijheid te beschermen. Dat vraagt om investeringen.

Eerste exemplaar

De F-35A Lightning II is zo’n investering. Op 31 oktober landde het eerste operationele exemplaar op de vliegbasis. Dat gebeurde na veelvuldig testen en evalueren. Ondertussen zijn er meer voorbereidingen getroffen voor de komst, zoals nieuwe kantoor- en lesgebouwen, en aangepaste hangars. En de veiligheidsmaatregelen zijn streng, zoals de koning bij aankomst op de luchtbasis kon ervaren.

Vlieguren

Daarna kon koning Willem Alexander zijn 1e vlieguren maken in de F-35-simulator. “Het ging hem heel goed af”, zei commandant Arnoud Stallmann van de Friese vliegbasis. “Daar kun je aan zien dat hij een ervaren vlieger is.” Vervolgens bezocht hij het 1e F-35-toestel. Binnenkort volgen er nog 9.

Vliegbasis Volkel

De nieuwe Nederlandse jachtvliegtuigen vervangen op den duur alle F-16's van Vliegbasis Leeuwarden en Vliegbasis Volkel.

Wanneer de F-35's ook aan Vliegbasis Volkel worden geleverd zou het leuk zijn dat de koning ook komt!

Tags: