Lezing Heemkundekring in de Kruisherenkapel

Uden- Op 11 november 1918 kwam er officieel een eind aan de Eerste Wereldoorlog. In een bos bij het Franse stadje Compiègne, ongeveer tachtig kilometer ten noorden van Parijs, werd die dag de wapenstilstand gesloten. Om 11 uur ’s ochtends beëindigden de strijdende partijen – waaronder Duitsland en Frankrijk – de gevechtshandelingen.

De schattingen lopen uiteen, maar meer dan negen miljoen soldaten waren in ruim vier jaar gesneuveld, miljoenen andere waren gewond geraakt en velen invalide geworden. Het echte einde van de Eerste Wereldoorlog kwam in 1919 met de ondertekening van de Vrede van Versailles. Nederland was tijdens die oorlog neutraal, maar merkte de gevolgen ervan terdege.

In Uden kregen we een ‘Vluchtoord’ waar tussen februari 1915 en april 1919 ruim 10.000 Belgische vluchtelingen verbleven. Na de wapenstilstand keerden die allen weer terug naar België.

Maar hoe kwam die ‘vrede’ nu eigenlijk tot stand? De werkgroep herdenken “100 jaar Vluchtoord Uden”, van de Heemkundekring Uden, heeft Paul Moeyes, een expert op het gebied van WO I, gevraagd om hierover te komen vertellen.

Lezing "De totstandkoming van de wapenstilstand WO I door Paul Moeyes.

Kruisherenkapel, Lieve Vrouweplein 44, Uden, Dinsdag 20 maart 20:00u tot 22:00u. Deze lezing is voor iedereen gratis toegankelijk.

Tags: