Vlooienstoken op Bedaf

Uden- Het traditionele Udense lentefeest Vlooienstoken vieren we op de eerste zondag na carnaval op 18 februari.

Volgens de overlevering werd dan het strooien beddengoed met het ongedierte verbrand in een lentevuur. Ook nu nog stoken we een lentevuur op de Bedafse bergen achter Gasterij de Pier.

Dit jaar is het motto van het Vlooienstoken "Vurig verlangen naar...'. Onder dit motto schrijven mensen hun wensen op stokjes die ze in de wensboom hangen op het terras van de Pier. De takken met de stokjes nemen we mee in de stoet als we de berg opgaan om ze te verbranden in het vuur.

Het feest begintĀ om 18.15 uur op het terras van Gasterij de Pier met muziek en winterse drankjes om op te warmen. Daarna kronen we de lentekoningin en brengt het Sint Barbara en Sint Lucia gilde een vendelgroet. Het gilde en de lentekoningin gaan voorop in de stoet als we de berg beklimmen. De meegenomen wenstakken gooien we op de brandstapel. Rondom het ontsteken van het vuur zijn er enkele activiteiten. We zingen het Udens Volkslied en het lied van Bedaf en er wordt een gedicht voorgelezen.

Om klokslag 20.00 uur steekt de oudste inwoner van de Pier samen met de lentekoningin het lentevuur aan. Als de vlammen zijn gedoofd begint het lentefeest in Gasterij de Pier.

Tags: