NIX zonder ID van jongeren

Uden- Meestal hebben jongeren boven de 18 die alcohol of tabak willen kopen geen ID bij de hand. Vaak wordt er ook niet naar gevraagd. Maar het naleven van NIX18 is een zaak van ons allemaal. Daarom houdt het Trimbos-instituut van de landelijke actieweek NIX zonder ID.

Alcohol en tabak is schadelijk voor de gezondheid. Alcohol kan de ontwikkeling van de hersenen van jongeren onder de 24 jaar flink verstoren. Sinds 1 januari 2014 is het verboden om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Jongeren zelf zijn strafbaar als ze onder hun 18e jaar alcohol bij zich hebben in bijvoorbeeld het café, de sportkantine, het park of op straat.

Leeftijd laten zien

Wat nog te weinig gebeurt, is dat jongeren spontaan hun legitimatiebewijs laten zien bij de aankoop van alcohol en tabak. Voor verkopers in supermarkten, slijterijen, sportkantines, horeca, tankstations en tabakszaken is het moeilijk om de juiste leeftijd van de kopers in te schatten. Zij zijn er daarom enorm mee geholpen als jongeren tot 25 jaar spontaan hun ID tonen. Daarom staat de themaweek in het teken van het (spontaan) tonen van een legitimatiebewijs bij de aankoop van alcohol of tabak.

Meer informatie

Alles over NIX zonder ID leest u op de website Naar18jaar.nl.

Tags: